O nas

Mitja Mlakar

Mitja Mlakar (1988) je režiser, snemalec ter soustanovitelj Filmskega društva Film Factory (2009). Več kot desetletje je mentor na produkcijskih delavnicah igranega filma za mlade. Njegovi avtorski filmi so predvajani in nagrajeni tako na nacionalnih kot mednarodnih filmskih festivalih med drugimi: nagrada in zakaj je bil film nagrajen – v kateri kategoriji..  Leta 2013 dobi nagrado za izjemne kulturne dosežke Univerze v Mariboru in štipendijo za perspektivnega mladega filmskega ustvarjalca Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev. Leta 2014 biva in ustvarja v umetniški rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Londonu, kjer razvije svoj kratki film Verjetno te nikoli več ne bom videla (2017). Je del mladih filmskih ustvarjalcev, ki so se združili v okviru omnibusa Kratki rezi (2019). Trenutno se izobražuje na podiplomskem študiju filmske kamere na Akademiji za dramske umetnosti Univerze v Zagrebu (HR).

Mojca Pernat

Mojca Pernat se je s produkcijo avtorskih filmov začela ukvarjati že v obdobju gimnazije kot članica neodvisnega filmskega kolektiva, ki je kasneje ustanovil Filmsko društvo Film Factory (2009). Vse od začetka v društvu deluje kot vodja filmske produkcije in filmske vzgoje. V času študija medijskih komunikacij (2012) je bila nagrajena z Listino za posebne kulturne dosežke Univerze v Mariboru. Od leta 2015 sodeluje s produkcijsko hišo Nosorogi – kot asistentka produkcije pri dokumentarnem filmu Playing Men (rež. Matjaž Ivanišin, 2017) in asistentka producentke pri celovečernem igranem filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov (rež. Gregor Božič, 2019), ki je premiero doživel na TIFF. Od leta 2016 sodeluje s produkcijsko hišo Bright kot producentka komercialnih vsebin, na primer tv oglasa Jutro na Krasu (rež. Nejc Pohar, 2019), ki je na SOF-u 2020 med drugim prejel nagrado za najboljši film. 

V okviru produkcije Film Factory je producirala kratki film Verjetno te nikoli več ne bom videla (rež. Mitja Mlakar, 2017) in ko-producirala kratki film Lovka (rež. Urška Djukić, 2019) v produkciji Nosorogi, omnibus Kratki rezi (rež. Jure Dostal, Urša Menart, Mitja Mlakar, Katarina Rešek – Kukla, Urban Zorko, 2019) v produkciji Enabande ter celovečerni film Oroslan (rež. Matjaž Ivanišin, 2019) v produkciji Staregare. Trenutno sta pod okriljem njene produkcije kratki animirani film Ta presneta očetova kamera! Miloša Tomića ter dokumentarni film Haložani Vida Hajnška. Verjame v pripovedno moč lokalnih zgodb ter se že od nekdaj zavzema za mlajšo generacijo filmskih ustvarjalcev. 

Miha Šubic

Miha Šubic (1988) se je z animacijo prvič srečal pri svojih 9 letih, ko je s pomočjo računalniškega programa Power Point začel ustvarjati svoje prve animirane zgodbe. Svojo strast do vizualnega pripovedovanja zgodb je naprej raziskoval v srednješolskih letih, ko je ustvaril stop-motion animirani film Hitrost ubija (5′, 2005), in kasneje v času študija na Visoki šoli za umetnost, Univerze v Novi Gorici, v okviru katerega je napisal in režiral številne kratke animirane in igrane filme, med drugim tudi igrani komični triler Neskončni vozel (32′, 2010) ter diplomski animirani film Zadnje kosilo (4′, 2011). Miha deluje kot režiser, animator in mentor na produkcijskih delavnicah igranega filma za mlade.

Film Factory

Film Factory je kolektiv avtorjev in producentov, ki v svoj fokus postavljajo avtorski film in filmsko pismenost. Avtorski izraz se kaže v razvoju in produkciji kratkih igranih, kratkih animiranih ter kreativnih dokumentarnih filmov. Posebno pozornost namenjajo pripovedni moči lokalnih avtorjev ter njihovim zgodbam. Od svoje ustanovitve naprej razvoj publike prepoznavajo kot izjemno pomemben ter izvajajo tako programe filmske vzgoje za mlade kot tudi strokovne programe za pedagoge. Z namenom profesionalizacije in povezovanja avdiovizualnega sektorja v severovzhodni Sloveniji so vzpostavili platformo “Projektor”. Film Factory je del konzorcija Film v Mariboru in član mednarodne filmske mreže Youth Cinema Network.

Filmska pismenost je pomemben del splošne razgledanosti mladih, zato Film Factory od leta 2009 predvsem za področje severovzhodne Slovenije oblikuje in izvaja programe filmske vzgoje za mlade in strokovne podporne filmske programe za pedagoge. Programi potekajo v sodelovanju z osnovnimi in srednjimi šolami ali pa popolnoma neodvisno.

Naši ostali projekti

Ta stran uporablja piškotke - Googlove analitične piškote. S klikom na link jih lahko onemogočite: Adijo piškoti!